търся мнение
+2
ba6ticata
Kiro67
6 posters
Страница 1 от 1
търся мнение
[i]Ще ползвам външно тяло от климатик с мощност 18000 BTU, и вътрешно от климатик с 9 BTU. Вътрешното тяло ще го потопя в топлообменник с вместимост 20л. През топлообменника ще циркулира антифриз с обем 40л.Помещенията са 3 с обща кубатура 150 куб.м.Перфектна изолация и дограма. Смятам в топлобенника да вградя и допълнителен нагревател 2 KW, включващ се при нужда.(радиаторите и водната инсталация, вече са изградени ). Като начало разскрежаването ще сложа на таймер - 5 мин. на час, през тези 5 мин. ще изключвам цирколационната помпа на антифриза. Според вас шансове за успех ...
Kiro67- Брой мнения : 61
Местожителство : Дупница
Re: търся мнение
По тази идея има много малко подробности по отношение на схеми,размери,вместимост,електроника и т.н.,а теорий много.Смятам,че ще имаш успех,като в началото ще е поне 50-60 %,защото ще се появят непредвидени ситуаций.Все пак имам една идея - за разкрежаването.Използвай 'квадратния' датчик(при някой модели е кръгъл) от външното тяло на обикновен Панасоник,който се включва при -4гр. и се изключва при +3.Така ще получиш реална информация за заскрежаването,което може да настъпи понякога след повече от два-три часа(зависи от метеорологичните условия) и няма да губиш от процеса на отопление.
Ще очаквам с нетърпение резултата.
Ще очаквам с нетърпение резултата.
Първа проба
При потапяне на "вътрешното тяло" в съд с вместимост 50л вода, покачи температурата и от 12гр. до 40 гр.за 12-13 мин, при консумация през първите 5 мин. -> 7 A, а след това 8 А и накрая 9 А. След това имитирах "разскрежаване" за 5 мин. и температурата на водата спадна до 28 гр. През следващите 5 мин. я покачи с 8 гр. Това както и да е. Предстои пробно да свържа в системата топлообменник (радиатор 1 или 2 бр.) и да видя дали машината ще преодолее топлинните загуби от тях.
Трябва да сравниш тези данни с други, при които външната температура е спаднала с например 10 градуса.Така през десет градуса надолу ще се види коефициента на ефективност.Надявам се тази тема да стане най-актуална.
Здравейте и от мен!
Темата наистина е много интересна, особено за хора с експериментаторски дух . Kiro67, би ли споделил при каква околна температура си правил този експеримент? Как мислиш да управляваш тази система, само по температурата на топлоносителя или и по някакъв начин ще следиш температурата в помещенията? Мисля че по-удачно ще е да използваш вентилаторни конвектори вместо радиатори. Така ще имаш по-контролируем топлообмен и ще можеш да постигнеш по-ниска температура на връщания топлоносител, а от там и по-голяма ефективност на системата. А и системата ще може да се използва и за охлаждане.
Темата наистина е много интересна, особено за хора с експериментаторски дух . Kiro67, би ли споделил при каква околна температура си правил този експеримент? Как мислиш да управляваш тази система, само по температурата на топлоносителя или и по някакъв начин ще следиш температурата в помещенията? Мисля че по-удачно ще е да използваш вентилаторни конвектори вместо радиатори. Така ще имаш по-контролируем топлообмен и ще можеш да постигнеш по-ниска температура на връщания топлоносител, а от там и по-голяма ефективност на системата. А и системата ще може да се използва и за охлаждане.
solar- Брой мнения : 160
Местожителство : Сливен
Освен това ще трябва да предвидиш нещо, което да изключва външния вентилатор при 50° и компресора при 60° (примерно), както и минимум 2-3-минутна пауза след всяко спиране на компресора за изравняване на налягането преди следващото пускане. Това се сещам за сега. Ако ми просветне нещо друго ще пиша.
solar- Брой мнения : 160
Местожителство : Сливен
В момента се прави кутията , в която ще поместя кондензатора( т.е. вътр. тяло).
От тук натам ще правя проби направо на място. Управлението не съм го мислил-дали с температурни
датчици и един просостат , който да ми спира външ. вентилатор( дано има нужда от последното).
Имитирах разкрежаване за 5 мин. , темп. на водата спадна с 15 гр.и смятам през това време да спирам цирк. помпа. Най - добро управление ще постигна с PLC , но е по- скъпо.Има възможност
един радиатор да го заменя с вътр. тяло от 12 -ка, но това по- късно. Ако можех външ .тяло да го потопя в бунар нещата щяха да са други( Бунара го има , но е далече). Какво ще излезе накрая не
знам , но все пак мисля , че докато навън е -5 гр . няма да има нужда от допълнителен нагревател
в системата.
От тук натам ще правя проби направо на място. Управлението не съм го мислил-дали с температурни
датчици и един просостат , който да ми спира външ. вентилатор( дано има нужда от последното).
Имитирах разкрежаване за 5 мин. , темп. на водата спадна с 15 гр.и смятам през това време да спирам цирк. помпа. Най - добро управление ще постигна с PLC , но е по- скъпо.Има възможност
един радиатор да го заменя с вътр. тяло от 12 -ка, но това по- късно. Ако можех външ .тяло да го потопя в бунар нещата щяха да са други( Бунара го има , но е далече). Какво ще излезе накрая не
знам , но все пак мисля , че докато навън е -5 гр . няма да има нужда от допълнителен нагревател
в системата.
Това с бунара ще е много добре,защото ще имаш винаги положителна температура(около+10-15 гр.) и например при -5 градуса външна ти ще добавиш приблизително 20 градуса към вътрешните тела,което е доста висок КПД.
за кладенеца има решение
Значи пускаш една напоителна помпа с среден дебит и потапяш кондензатора също във вана като обратно вливаш една част от водата в кладенеца .Дори лятото може да го ползваш за боилер.
KOTOPA- Брой мнения : 62
Местожителство : гр.Сливен
Първа реална проба
Помещенията станаха от 3 на 4+коридор (целият апартамент е 110кв.м).Самият топлообненник го направиха малко голям, но въпреки това за около 1 час, температурата на първия радиатор беше 40-42гр., а на последния 34гр.Допълнителен нагревател не беше включван.Спряхме поради теч във водната инсталация. Следващият път ще направя фотоси.
(Външния вентилатор го спирам с пресостат на 25 BAR , разскрежаването ще го мисля по-късно.)
Смятам че, положителен ефект има.
(Външния вентилатор го спирам с пресостат на 25 BAR , разскрежаването ще го мисля по-късно.)
Смятам че, положителен ефект има.
Да,при тези параметри е добре - все пак това са 18000btu.Ще чакаме минусови температури.
re
До вчера при -11 системата се справяше. Повече от това не мога да очаквам. Все пак са 18 000 Btu.
re-re
Сега гледам продават топлобменници фреон- вода от 7 до 60 KW. Можи би стакъв нещата ще стоят по друг начин.
Трябва да купиш много мощен, който струва над 300-400 лв. Иначе не може да отнеме температурата, dT става 2-3 градуса ако е 6-7 kW. Aко е голям ще стане по-лесно. Щото като се получат близки температури между фреона и антифриза,применро 10 градуса топлообмена е по-бавен и трябва да разчиташ на дебита на помпата, който въобще не е голям. До колкото разбрах продавали бойлери с медни серпентини, може да ти е от полза.
Успех
Успех
re
За сега се справя много добре, въпреки че управлението и е все още примитивно. Разкрежавам я на таймер ,а не когато е необходимо.Все пак смятам ,че има ефект зариди перфектната изолация на къщата.
В къщи се отоплявам с две 12 и една 9 -ка , а апартамента ми е наполовина като площ .
Имам и котле , водно отопление , което го правих преди години , което може да работи на въглища , дърва , пропан - бутан , ток , нафта, но не го ползвам от години.
Ще му прибавя още един вид загряване, ясно кой, но се чудя дали външното тяло / изпарителя/ да не го монтирам в съседното мазе на 8 етажния ни блок , където минават няколко щранга с чиста и мръсна вода и там температурата особено вечер и почивни дни е 10 - 12 градуса. Най много да замръзне водопровода ... но ще измислим нещо .
В къщи се отоплявам с две 12 и една 9 -ка , а апартамента ми е наполовина като площ .
Имам и котле , водно отопление , което го правих преди години , което може да работи на въглища , дърва , пропан - бутан , ток , нафта, но не го ползвам от години.
Ще му прибавя още един вид загряване, ясно кой, но се чудя дали външното тяло / изпарителя/ да не го монтирам в съседното мазе на 8 етажния ни блок , където минават няколко щранга с чиста и мръсна вода и там температурата особено вечер и почивни дни е 10 - 12 градуса. Най много да замръзне водопровода ... но ще измислим нещо .
Преди време мислех да слагам вътрешни тела от климатици вместо радиатори към парното, но се отказах поради шума от вентилирането. Но това е добра идея. Поздрави.
бяла мечка- Брой мнения : 116
Местожителство : Кърджали
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите