Panasonic UW12GKE - не топли
+5
weka
Demonburg
Станимир
ba6ticata
бяла мечка
9 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Panasonic UW12GKE - не топли
Знам че много често сте чували оплакването "климатика ми не топли". Но това е положението с три от тази серия при мен. Единият имах възможност днес да го заредя с фреон по табела. Нямаше разлика. Не съм мерил температура или ампераж. Утре ще пиша повече инфо. Ако имате наблюдение по проблема с този климатик, моля споделете.
бяла мечка- Брой мнения : 116
Местожителство : Кърджали
Re: Panasonic UW12GKE - не топли
Има един начин за проверка който е много точен(имахме дискусия в стария форум).Ако изходящата температура е по голяма от 18 градуса спрямо входящата,то климатика си върши работата.Следователно трябва да се търсят другите причини:по голямо помещение,много външни стени и не добре изолирани,неправилно монтирано вътр.тяло и т.н.Понеже ниските температури не са много често явление,обърнете внимание,че проблемите идват винаги тогава.Ако една 12_ка има мощност 4киловата при външна температура над нулата(или по каталог),то при минус 5 тя е:2киловата.Обикновено при закупуване на климатик се гледат именно тези максимални стойности,без да се съобразяваме какво ни чака при минусови температури!Ще очакваме инфо за теста.
от въпросният модел се получава замръзване на по голямата част от монтираните, проблема е в това, че трябва да се примести дефрост датчика на едно тройниче на питата и спира замръзването, масово сме обиколили целият Пловдив и регион да ги местим, като след това замръзването спира.
Станимир- Брой мнения : 1
Едва ли ще спрете замръзването.По скоро вие предизвиквате по често разкрежаване,което може да доведе до изразходване на повече електроенергия и недостатъчно отопление.
Входяща температура 15гр., изходяща 35гр. помещението е 45куб.м. източно изложение, ПВЦ дограма, няма изолация, но зида е с тухли единички 45см., външна стена само една - 9кв.м. с прозореца. Външна температура около 0гр. Ампераж и налягане не съм мерил. На кофти място е, имаше скеле при монтажа. Стриктно пазех тръбите да няма проблеми с пречупени такива. И други оплаквания имам от модела. Ясно ми е, че го дават да работи добре до -5гр., пише го на кашона.
Имам монтирани 100-тина бройки и действително оплакванията от тях са малко , но ги има.Естествено пробвал съм с дозиране по табела,без резултат.Това, което правя е да добавя 70-100гр. фреон, нещо наложително според мен за този модел, особено ако тръбния път е над 3м. Естествено всичко това става при внимателно следене на налягане и ток. Наблюденията ми са, че налягането се повишава с 2-3 бара, тока почти не мърда, и най важното-дефроста е "по-пълен" и ефективен.След посещение при такъв клиент нямам повече оплаквания.
Demonburg- Брой мнения : 118
Местожителство : Бургас
Да добавя, че днес 6 клиента се обадиха за тракащи климатици от модела. Видях само единият - 3см лед. Дано някой не счупи перка. Очаквам още да се оплакат. Засега само се ослушвам, но от понеделник трябва да действам. Помагайте с идеи. Тези 70 - 100 грама колко са ефективни?
Относно наблюденията на бяла мечка - наистина ако нямаш достъп до външното тяло ще е трудно да определим проблема.Все пак има ли интензивно заскрежаване и дали е равномерно по цялата пита?Това което пише на кашона за работа до -5 градуса външна е,че производителя се е застраховал по отношение на мощноста, която от 3.7 пада на около 2 киловата,които пък са недостатъчни за тези 45куб.м(за този обем,без да се отчитат страничните фактори,потребляемата мощност е 2.7 киловата).Ако имаш възможност да споделиш,сега при температури над нулата дали си върши работата?
тези 35 градуса изх. температура от климатика са не повече от 20-24 бара , което за Р410а е малко , най вероятно повреден 4-вентил , но да го провериш ти трябва достъп до тялото . провери преди да доливаш фреон !!!
weka- Брой мнения : 70
Местожителство : Varna
Трупат лед, това за мен е с приоритет в момента. А искам да спомена и друго - когато беше -10 градуса нито един клиент не се обади да се оплаче, а тези които срещах бяха много доволни. Времето беше много сухо, не студа, а влагата мори климатиците. Този, за който споменавам, че нямам достъп до външното тяло ще почака. Сега три дена е доста влажно, трупат лед не разлеждат, предполагам поне не до край, защото се трупа лед от разкрежаването, а не скреж от влагата във въздуха. 3см лед си е доста лед. От външната страна на питата са заледени до средата, а от към перката - до горе.
Пробвах да го разледя, пуснах го на топло и откачих кабела за 4пътника и вентилатора - работи около 3 минути и спира, след минута пак тръгва.
Пробвах да го разледя, пуснах го на топло и откачих кабела за 4пътника и вентилатора - работи около 3 минути и спира, след минута пак тръгва.
или е малко времето за разкрежаване или е малко пропускането на фреон и не може да пройзведе достачно топлина да се ракрежи , не ми е попадала такава машина да е видя как е направена
При този начин за разкрежаване ще трябва да загрееш тръбния датчик за да го излъжеш,че е започнало подгряване,иначе компресора спира защото смята,че липсва фреон!
Днес се обадиха още клиенти да се оплачат от модела, че не топли. Само при мен ли е така? Следва продължение...
На кашона на този климатик пише, че не трябва да се използва при температури под -5°С. Просто са забравили да напишат също да не се ползва при висока влажност Панасоник си плюят върху името с тези конвенционалки.
solar- Брой мнения : 160
Местожителство : Сливен
re
От този модел имам монтирани в Дупница , Сапарева баня и т.н. Най- интересното е , че същите такива работят безупречно и в Троян, където през последните дни температурите бяха много ниски , асега влажността там е доста висока.
Kiro67- Брой мнения : 61
Местожителство : Дупница
Колеги здравейте.
Имам един свален от въпросния модел защото замръзваше за 1-2 дни и чупеше перката още първата зима след монтажа. Все при температури около 0 градуса. Тук цяла зима е толкова почти и непрекъснато трупа лед както е описал бяла мечка.
Сега на пролет ще го монтирам на южно по-сухо изложение и на завет, но пак ме е страх с това обилно обледяване. Миналата зима ми се обледи главата да висим по терасите, за да го наблюдавам и взех, че попаднах тук. Четох за изместването на датчика и го прпеместих
от тук:
Тук:
В другия край на тръбата на питата. Там се задържа винаги и най-много лед по наблюдения.
Интересува ме дали ще има положителна промяна във времето на дефроста. Не ме притеснява колко ще топли и т.н. Доста е преоразмерен. Въпроса е да работи по-адекватно без да се наблюдава, защото вече няма да е при мен, за да го размразявам принудително. А и честно казано отдавна съм го отписал.
Мерси.
Имам един свален от въпросния модел защото замръзваше за 1-2 дни и чупеше перката още първата зима след монтажа. Все при температури около 0 градуса. Тук цяла зима е толкова почти и непрекъснато трупа лед както е описал бяла мечка.
Сега на пролет ще го монтирам на южно по-сухо изложение и на завет, но пак ме е страх с това обилно обледяване. Миналата зима ми се обледи главата да висим по терасите, за да го наблюдавам и взех, че попаднах тук. Четох за изместването на датчика и го прпеместих
от тук:
Тук:
В другия край на тръбата на питата. Там се задържа винаги и най-много лед по наблюдения.
Интересува ме дали ще има положителна промяна във времето на дефроста. Не ме притеснява колко ще топли и т.н. Доста е преоразмерен. Въпроса е да работи по-адекватно без да се наблюдава, защото вече няма да е при мен, за да го размразявам принудително. А и честно казано отдавна съм го отписал.
Мерси.
Blackwind- Брой мнения : 7
Според мен в случая малко по късно ще започне разкрежаването,но ще завърши за същото време,както ако датчика си е на мястото.Знаете,че Панасоник започва и завършва разкрежаването по температурите на вътр.и външен тръбен датчик.
Ами къде има предвид колегата Станимир на питата ? Или сигурно иска да каже да се качи горе след тройника може би?
Аз си го представям най-добре долу в началото на тая тръбичка дето си беше преди. По-далече от компресора? Или се бъркам?
Аз си го представям най-добре долу в началото на тая тръбичка дето си беше преди. По-далече от компресора? Или се бъркам?
Най-ранното усещане за замръзване е веднага след капилярните тръбички или ТРВ,където е и мястото на датчика според производителите.Всяко друго положение ще забави събитието и може би ще стане по лошо.Първото нещо което трябва да предприемете е да дозирате фреона по везна,след което да се търси причината в датчици,запушване и т.н.
Всичко предполагам е дозирано защото замръзването не е само по средата или на места по външната пита. Както се наблюдава при липса на фреон. При охлаждане няма и никакво замръзване на вътрешното тяло.
Зимата винаги около 0 градуса и висока влажност започва да пълзи леда отдолу нагоре като стига до средата на външната пита. А вътрешната пита дето е до перката предполагам е до горе. За външното тяло само говорим дето са двете пити. Затова чупи и перката. При дефрост леда се натрупва нагоре. Като не е скреж ами си е чист дебел лед.
При малко по-високи температури или по-ниски няма никакви проблеми. Също и когато е сухо.
Ще пробвам да върна датчика където си е бил, но по-близо до капилярките. Май там ще предизвиква по-ранно размразяване защото е една идея по-студено. Вече не знам. Много кофти машина е това.
Ето къде го сложих последно. Как ще му се отрази там?
Искам да подчертая, че не съм климатичен техник. Само съм монтирал много отдавна и ме бива в кабелите. Но с хладилните принципи хич не съм наясно. Така стана, че тука няма кой да ми помогне адекватно и се налага сам да си блъскам главата с тая китайска измишльотина. Та за това питам къде ще му е най-добре на тоя датчик, за да разскрежява по-дълго и по от рано?
Зимата винаги около 0 градуса и висока влажност започва да пълзи леда отдолу нагоре като стига до средата на външната пита. А вътрешната пита дето е до перката предполагам е до горе. За външното тяло само говорим дето са двете пити. Затова чупи и перката. При дефрост леда се натрупва нагоре. Като не е скреж ами си е чист дебел лед.
При малко по-високи температури или по-ниски няма никакви проблеми. Също и когато е сухо.
Ще пробвам да върна датчика където си е бил, но по-близо до капилярките. Май там ще предизвиква по-ранно размразяване защото е една идея по-студено. Вече не знам. Много кофти машина е това.
Ето къде го сложих последно. Как ще му се отрази там?
Искам да подчертая, че не съм климатичен техник. Само съм монтирал много отдавна и ме бива в кабелите. Но с хладилните принципи хич не съм наясно. Така стана, че тука няма кой да ми помогне адекватно и се налага сам да си блъскам главата с тая китайска измишльотина. Та за това питам къде ще му е най-добре на тоя датчик, за да разскрежява по-дълго и по от рано?
Може да опиташ да размениш местата на двете тръбички излизащи от капилярния сноп,като идеята ми е да не би топлия фреон за разкрежаване да се разпределя повече към горната половина на кондензатора.Като втори съвет(ако работиш по първия,то по добре направи и втория) ти препоръчвам да продухаш долната част на кондензатора с азот или течен фреон,защото е възможно там да има утайки от мърсотия и оттам да се намалява дебита.
Първо ще го видя как е на новото място другата зима, след като го монтирам пролетта, защото то е доста по-различно от предишното. Пък после ако пак има такъв проблем ще търся вариянт. Може да местя и датчика на вътрешното тяло. Честно казано не ми се наливат и повече пари в тая китайска тояга. Мерси.
замръзването и лошия дефрост през зимата са свързани с частично запушена капилярка и лоша работа на чек вентила ,така че без оксижена да поработи нещата няма да се подобрят
Е добре де възможно ли е при всички да е така? Едва ли. Като гледам колко хора са се оплакали в тая тема само, че замръзва. Просто си мисля, че самия модел е бил такъв при излизането си от завода още. Вдругиден ще го монтират и ще наблюдавам. Сега ще има и добри студове. Просто 1 лев повече не ми се дава за тоя климатик. А и не ми се иска тия техници тука да си играят с оксижена по него. Щото имам чуството, че запушването ще стане още по-зле после.
Може би ако се промени капилярния блок на външноро тяло нещата ще придобият по розов характер.Целта на капилярките е да принудят налягането да падне и газта да се изпарява и ръзмерът и дължината имат огромно значе.В този ред на мисли ако се заменят с 1/10 по-големи това ще повиши налягането в кондензатора и същевременно ще доведе по малко заскрежаване в периода на разтоварване на компресора следкато външния вентилатор е спрял (за конвенционалните машини).Колкото до инв. там елекроното ТРВ си върши работата като по интелигентно.
KOTOPA- Брой мнения : 62
Местожителство : гр.Сливен
Страница 1 от 2 • 1, 2
Similar topics
» Panasonic UW12GKE
» Panasonic CS/CU-UW12GKE
» Търся ел. мотор на външния вентилатор за климатик Pansonic cs/cu-uw12gke
» SAMSUNG AQV 12 NSBN - не топли
» HITACHI RAS 10 EH1 не топли след смяна на платката
» Panasonic CS/CU-UW12GKE
» Търся ел. мотор на външния вентилатор за климатик Pansonic cs/cu-uw12gke
» SAMSUNG AQV 12 NSBN - не топли