Panasonic UE 12 GKE - 20 min размразяване?
5 posters
Страница 1 от 1
Panasonic UE 12 GKE - 20 min размразяване?
Машината е UE 12 JKE а не както съм го писал в заглавието, монтирана вчера. Разбира се след монтажа не съм стоял да го гледам как работи. Днес клиента се обажда да ме пита нормално ли е да размразява по 20 минути? И това още от първото размразяване. Има друг от същият модел в детската и горе долу по него съди че има много разлика във времето за размразяване между двата климатика. Къде ли се крие загадката, моля помагайте.
Последната промяна е направена от бяла мечка на Чет Яну 13, 2011 9:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
бяла мечка- Брой мнения : 116
Местожителство : Кърджали
Re: Panasonic UE 12 GKE - 20 min размразяване?
За съжаление в сервизните описания на инверторите не пише нищо за алгоритъма на размразяване, но щом има два еднакви климатика, можеш да им размениш дефрост датчиците и да видиш дали ще се промени нещо. Датчика би трябвало да е 5 килоома при 25°С. За обикновените панасоници знам, че максималното размразяване е 12 мин.
solar- Брой мнения : 160
Местожителство : Сливен
Инсруктирах клиента да наблюдава през колко време влизат в дефрост двата климатика. Новият влизал два пъти по-често от старият. Какво значи това? Липсва фреон, дефектен датчик или друго? А кой датчик следи за начало на дефрост? Нищо не знам за инверторите и за алгоритъма на работата им...
То не е само до датчик. Трябва да са минали и примерно 40 минути от работата на компресора. И е нормално единия да влиза по-чето от другия или по -скоро да има разлика кой колко пъти размръзява. Единия може да раобти по-малко като време...да е на по завет, много са причините. Ако влиза в дефрост веднъж на час, не се занимавай с климатика
Двете клими са монтирани по един и същи начин с еднакъв тръбен път, западно изложение и двата. като квадратура може би има разлика в полза на новият климатик... Размразявал на 50 минути по 20 минути продължителност... Верно че с нов климатик не ми се занимава... Но няма как.
Във външното тяло имаш три датчика. Единият е някъде отвън и мери температурата на въздуха, другия е на изходящата тръба на компресора и третия е някъде по топлообменника близо до капилярките обикновено в долната част на топлообменника. Този третия ти е дефрост датчика. Сигнала от този датчик е единия от признаците, и може би основния по които климатика решава че трябва да включи дефрост. Други са външната температура и температурата на вътрешния топлообменник. Измери му налягането все пак. При панасоник не съм имал случай да е фабрично недозареден, но винаги има първи път.
Според мен ако наистина размръзява 20 мин на това време е проблем. Но аз бих те посъветвал да отидеш на място и да гледаш. Скоро имах такъв клиент, който каза че климатика Хитачи размръзява на всеки 20 мин по 20 мин. Няколко пъти го питах дали е сигурен каза, че е сигурен. Когато отидох нещата се оказаха различни. Размръзява за около 5-10 мин (което е нармално) и размръзява на около 40-50 мин, което също е нормално. Аз съм малко като д-р Хаус, на клиентите не варвам. Искам да видя....Иначе колегата solar е обяснил къде ти е дефрост датчика. Виж каква трябва да му е стойността и го измери. Трите датчика са вързана на платката, лесно можеш да ги измериш от там...те са с малки буксичи няма как да ги объркаш, само трябва д аги проследиш. Ако не бъркам даже са с различен цвят на кабела, което ще ти помогне...
Успех
Успех
nasopicaso е прав за подхода "д-р Хаус" През зимата около 80% от сигналите за повреда са фалшива тревога. Най-добрия съвет за такива клиенти е да си купят един термометър от всичко по 1 лев и да гледат него, а не климатика какво прави.
модела е UE 12 JKE, извинявам се за грешката. За клиентите е така както го казвате - никаква вяра. Но този ми е приятел, и знае за какво иде реч.
Днес ходих на диагностика и нещата не ми харесаха.
- след 10 мин работа на климатика настроен на 30 и ауто фан, изведох следните стойности:
налягане едва едва 30бара
ток 5.5А
входяща 21°С
изходяща 42°С - верно разликата е 21° но не мисля че е достатъчна за стая 41³м
За сравнение в другата стая пак толкова кубатура и настройка ДУ, стойностите са:
налягане не съм мерил
ток 6.5А
входяща 25°
изходяща 52°
Не можах да дочакам да видя дефроста. Време нямах...
П.П. външна темп. 1°
Днес ходих на диагностика и нещата не ми харесаха.
- след 10 мин работа на климатика настроен на 30 и ауто фан, изведох следните стойности:
налягане едва едва 30бара
ток 5.5А
входяща 21°С
изходяща 42°С - верно разликата е 21° но не мисля че е достатъчна за стая 41³м
За сравнение в другата стая пак толкова кубатура и настройка ДУ, стойностите са:
налягане не съм мерил
ток 6.5А
входяща 25°
изходяща 52°
Не можах да дочакам да видя дефроста. Време нямах...
П.П. външна темп. 1°
Последната промяна е направена от бяла мечка на Чет Яну 13, 2011 11:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Аз бих му източил фреона и бих го заредил по кантар. Ако това не помогне може да иска нов компресор. При тези външни температури сега и при 21°С вътрешна трябва без проблем да вдига 35 бара.
Това е първото което ще направя утре и дано с него приключа...solar написа:Аз бих му източил фреона и бих го заредил по кантар.
Днес след презареждане с фреон няма много разлика в работата на климатика. Налягане 31.5 бара, ток 5,7А, изходна 46° при външна 8°. Клиента ще следи за периода на размразяване и там ако няма промяна ще стане весело.
Два дена времето е мъгливо, а клиента се обади да се оплаче че климатика му размразява по 19мин. през 50мин. Къде да търся проблем, моля помагайте.
Провери датчиците на външното тяло...бяла мечка написа:Два дена времето е мъгливо, а клиента се обади да се оплаче че климатика му размразява по 19мин. през 50мин. Къде да търся проблем, моля помагайте.
qqto- Брой мнения : 13
Местожителство : Варна
Днес извърших тест на проблемния ти климатик.Първото разкрежаване дойде точно след един час,като времетраенето му беше близо 6 минути.Утре продължавам.Имайки впредвид,че вътр.тяло(това с което разполагам) е от по старата серия(GKE),смятам, че проблема е вероятно от вътр.ел-ка.Все пак ще го тестирам цялата седмица,като вече съм поръчал и нова такава.
Similar topics
» SAMSUNG AQV 12PWA РАЗМРАЗЯВАНЕ
» Panasonic YE 12 MKX
» PANASONIC E 12 CKP
» PANASONIC CU E 09 CKP
» PANASONIC PE 12 DKE
» Panasonic YE 12 MKX
» PANASONIC E 12 CKP
» PANASONIC CU E 09 CKP
» PANASONIC PE 12 DKE
Страница 1 от 1
Права за този форум: