Обороти на инверторен компресор
+2
ba6ticata
бяла мечка
6 posters
Страница 1 от 1
Обороти на инверторен компресор
Дали има начин да се следят оборотите на inverter компреоср, както се следят оборотите на бензинови резачки с уред оборотомер. Мисля че ако има такъв оборотомер (на достъпна цена) може доста да ни облекчи в чуденката дали климатика е с малко количество газ. Закачаш манометрите, гледаш колко оборота развива в даден момент, правиш изводи. Знам че подобно нещо може да се прави и с температурата на стаята и изходящата от климатика. Но така може би по-бързо ще стигнем до изводи...
А по принцип някой може ли да каже от колко до колко обороти развиват инв. компресори. В манула не можах да видя да е описано за обороти на компресора. Предполагам все някой (китаец, японец) се е сетил да следи оборотите на компресора и по тях да се правят изводи, но защо да не се прилага на практика да каже някой запознат.
Сиромах човек, жив дявол.
А по принцип някой може ли да каже от колко до колко обороти развиват инв. компресори. В манула не можах да видя да е описано за обороти на компресора. Предполагам все някой (китаец, японец) се е сетил да следи оборотите на компресора и по тях да се правят изводи, но защо да не се прилага на практика да каже някой запознат.
Сиромах човек, жив дявол.
бяла мечка- Брой мнения : 116
Местожителство : Кърджали
Re: Обороти на инверторен компресор
Има начин да се върже оборотомер,но най-точно е замерването с амперклещи.Ако по шум комресора е развил макс.обороти (съдейки по амперите), а налягането е ниско((например в р-м студено),то вероятно е малко количеството фреон.Ако при макс.обороти(само по шума) ампеража е нисък,то може да се каже,че има намалена емисия на компресора(преди това фреона е дозиран).Вариантите са много,но според мен няма нужда от оборотомер,тъй като всеки един от нас може да разпознае приблизително по шум дали са минимални,макс. или средни.По принцип макс. обороти на инв.компресор са 6000,а минималните около 2500 об/мин.Нека видим и други мнения.
И според мен няма нужда от такава екстра "обортомер" , с повече практика по ремонти ще почнеш на ухо да ги преценяваш кой с колко фреон е . Един ватметар е по добре от амперклещи защото е по прецизен , ако е малко количеството ма фреона има замръзване по изпарителя (топлообменика) , компресора работи на "сухо" както и малка разлика м/у входящия и изходящ въздох на изпарителя
weka- Брой мнения : 70
Местожителство : Varna
Здравей те колеги,относно оборотомера дали е нужен или не. Аз смят че не е нужен но пък той би свършил работа за по-точни изследвания за работата на инсталацията. Колеги, понеже нямам много много опит при ремонта на климатизатори, както повечето от Вас тук. Искам да питам дали Инверторния компресор ще развие макс. обороти при запушване в инсталацията примерно (капиларката)?
Air_Cold- Брой мнения : 1
Досега не съм виждал инвертор да не се развърта на мах при зададени 30 градуса не зависимо от това да ли има проблем по "хладилната част" , при условие че датчика за вътрения и външния въздух са на "хладно"
weka- Брой мнения : 70
Местожителство : Varna
po vuprosa ako se zapu6e kapilqrkata kompresora razviva maks oboroti no ne pompi ni6to.
nikolai- Брой мнения : 79
При подпушена капилярна тръба налягането в системата се повишава и се получава тапа на високото,което от своя страна води до намален поток,тръбния датчик не чете реална температура заради тапата и от там компресора гони макс обороти.
KOTOPA- Брой мнения : 62
Местожителство : гр.Сливен
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите