Panasonic E-12CKP - грешка Н-23
2 posters
Страница 1 от 1
Panasonic E-12CKP - грешка Н-23
Здравейте колеги, за всички е ясно-H23 Indoor heat exchanger temperature
sensor abnormality, но мерих и двата вътрешни датчика, мисля че са добре- въздушния около 17ком, тръбния-23ком при темп. в стаята около18гр. След пускане вътре светват трите диода на MONITOR и диода RUN. Външното тяло тръгва за около 10 сек., след това спира, вътре мига таймер......останалото е ясно. Дали проблема е вътрешната електроника?
sensor abnormality, но мерих и двата вътрешни датчика, мисля че са добре- въздушния около 17ком, тръбния-23ком при темп. в стаята около18гр. След пускане вътре светват трите диода на MONITOR и диода RUN. Външното тяло тръгва за около 10 сек., след това спира, вътре мига таймер......останалото е ясно. Дали проблема е вътрешната електроника?
Demonburg- Брой мнения : 118
Местожителство : Бургас
Re: Panasonic E-12CKP - грешка Н-23
Все пак опитай с нов тръбен датчик.Ако нямаш,сложи накакво съпротивление около 20 килоома.Имам нещо впредвид!!!
ок. Ще пробвам!
Направих това, което каза, но той се държи по същия начин-Н23. Ако с нещо ще олесня диагностиката- пуснах го в режим вентилатор, духна за 5сек. и пак Н23. След това откачих буксата на вентилатора, с надежда да смени грешката, уви пак Н23
Тогава го пусни на студено,като му зададеш +30 градуса(идеята е компресора да не стартира) и обороти на турбината - на максимални.След това ако една минута след стартирането издаде същата грешка,то вероятно имаш проблем с дв-ля на турбината,ако не се повтори,то проблема е може би в датчика в/у компресора,който трябва да има някаква стойност(около 50-60к.),но не и прекъснат!Опитай.
Ужас , резултата беше същия. Почти веднага Н23, измерих всички вън. датчици, като обърнах спец. внимание на този в/у компресора-70ком, при 15 градуса на вън- смятям че е нормално. Останалите също са добре.Клиентите "изплюха камъчето" като споменаха, че преди около една година , климатикът имал проблем /но не могат да се сетят какво точно е било/, други колеги им препоръчали и съответно сменили вътр.платка и климатика тръгнал, но малко след като изминали 6-те мес. гаранция, се случва днешната ситуация.
Ами освен да подмениш дв-ля на турбината с друг, и тъй като от серията BKP насам всички са заменими(30W,DC280V.) то закачи от който и да е модел.Най много да ти се наложи да изрежеш щипката на куплунга,за да може да влезе плътно!
Днес бях при клиента, и понеже не успях да намеря двигател за турбината за проба,а той има в другата стая същия но девятка, взех от него. Резултата беше същия, и понеже бях разхвърлял 9-ката, пробвах и с нейните датчици- същото. Огледах платките с процисора и понеже са еднакви замених и тях, и О-ЧУДО , машината си тръгна! В момента дефектиралата платка е при мен, и смятам да я "огледам". Ако, все пак не се справя с "огледа", с каква сума да "зарадвам" клиента за нова такава? А, сигурно ще търся и втора употеба в "Резервни части". Все пак въпросът е деликатен , тъй като , както писах по-рано, веднъж вече са я сменяли "специалисти"! Смятам да "поровя" във веригата на датчиците, макар, че доколкото разбирам Н-23 не е толкова показателно в случая.Пък знаеш ли......
Колеги, с огромно съжаление се налага да съживя темата. Последния ми пост по нея, ако забелязвате е от края на 2010 год. и всичко с този климатик беше в ред,.... до днес. Отново Н-23, и същите признаци. На някой от вас случвало ли се е да подменя вътрешни процесорни платки на този модел толкова често, и от къде може да идва проблемът? Моля споделете!
Най-вероятно ще се окаже,че е сериен дефект,въпреки че през нашия сервиз нямаме такъв случай?Ако ми остане време още утре ще поумувам по схемата,но все пак вижте и на двете платки(ако пазите старата) дали са 'окъсили ' на процесора входовете на термосъпротивленията и кои от тях?Измерете съпротивленията им спрямо маса и '+' и ги публикувайте.
Между GND на платката и активния край на тръбния датчик-1К.Ом., а с активния край на въздушния-15К.Ом. Между общия край на двата датчика и активния край на тръбния-17К.Ом, а с активния край на въздушния- 31К.Ом. На диоден тест на уреда, при закачена (-) сонда на общия край куплунга, а (+) на активния край на тръбния показанието е 1995, а на активния край на въздушния-1180.
Донякъде зависи и от уреда,но при мен на здрава платка данните (по вашия ред) са:
- 11.8 к/ома
- 9.4 к/ома
- 11.5 к/ома
- 8.98 к/ома
- 0.690 v
- 0.690 v
Според мен имате проблем с входовете на процесора или са изсъхнали кондензаторите в самата верига (C7,C8 = 2 х 10мкф/50v)
- 11.8 к/ома
- 9.4 к/ома
- 11.5 к/ома
- 8.98 к/ома
- 0.690 v
- 0.690 v
Според мен имате проблем с входовете на процесора или са изсъхнали кондензаторите в самата верига (C7,C8 = 2 х 10мкф/50v)
Понеже е по-лесно, смених двата кондензатора и повторих замерванията. За съжаление резултатите ми се повториха. Ако трябва да напрявя други замервания за сравнение, ако ще спомогне за диагностиката на проблема кажете.Мужду другото измерих съпротивлението между GND на платката и 31-ви и 32-ри крак на процесора, съответно вход за тръбен и въздушен датчици показанията са 1к Ом и 15кОм съответно.
Ако след подмяната на кондензаторите пак не е тръгнал,няма какво да мъчите електрониката.Входовете на процесора не са издържали.В Панасоник я имат на цена около 130лв. и ако клиента желае ще поръчам.
Забравих да добавя,дали след включване в мрежата и без да е стартиран от ДУ,климатика излъчва грешката(Н23)
Забравих да добавя,дали след включване в мрежата и без да е стартиран от ДУ,климатика излъчва грешката(Н23)
Ако решат да поръчаме, до колко време ще я доставите?
Максимум 15 дни.В предния пост ви зададох въпроса:дали след включване в мрежата и без да е стартиран от ДУ,климатика излъчва грешката(Н23),защото при неизчистена грешка е възможно да не изпълнява командите?
Днес бях при клиентите, да- грешката се инициира и при условията , които зададохте. По-лошото според мен е , че реших да изключа комуникационния кабел с идеята грешката да е друга, но - отново Н23. Мисля че бяхме до тук....Казаха , че ще помислят за нова платка, но....
Не си спомням дали съм ви препоръчвал вече да изчистите грешката по сервизен начин,но ще публикувам отново действията:
1/ климатика да е изключен от мрежата поне за три и повече минути
2/ включва се в мрежата
3/ натиска се на вътр.тяло бутона 'AUTO' за повече от 5 сек. докато се стартира в режим студено(до изпиукване)
4/ от дистанционното насочено към вътр.тяло се натиска бутона Check докато се чуе ново изпиукване
5/повтарят се стъпка 1 и 2,след което се проверява за грешката(без да се стартира от ДУ)
Ако грешката не може да се изчисти и по този начин - подмяна на електрониката.
1/ климатика да е изключен от мрежата поне за три и повече минути
2/ включва се в мрежата
3/ натиска се на вътр.тяло бутона 'AUTO' за повече от 5 сек. докато се стартира в режим студено(до изпиукване)
4/ от дистанционното насочено към вътр.тяло се натиска бутона Check докато се чуе ново изпиукване
5/повтарят се стъпка 1 и 2,след което се проверява за грешката(без да се стартира от ДУ)
Ако грешката не може да се изчисти и по този начин - подмяна на електрониката.
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите